《晴明錄》如果有來生,我會好好珍惜

 

2023.11攝於江西龍南

 

2023年11月9日 19:06

 

[亞煊]合十:「有咩想講?冇喇!呢一生人不過不失,咁就過咗去。

 

都幾好呀!仲想點啊!」

 

「看上去」好平靜,心態很平和,呈現在生年輕時一樣的語氣和神態,[亞煊]繼續分享。

 

「病緊嘅時候,有心理準備,生老病死,係咁㗎啦!但仍然會覺得會好返嘅,未死得嘅,(話死就死)咁易咩!

 

但又好奇怪,病吓,瞓吓醒吓,不知時日,好容易諗返起後生嗰陣嘅嘢。講真,無悔㗎喇!

 

原來,一生人話過就過,話死就死,話冇得留低就冇得留低。要過(咗一生),講真,我真係覺得冇咩所謂(真係冇咩留戀)。

 

師父,我哋都好多年冇見喇,你做咗 師父之後,廢寢忘餐,我真係好佩服你。」

 

[亞煊]真誠的豎起手大拇指。

 

「師父,不如您食啲嘢先啦!

 

(唔緊要,你講啦!)

 

好,真嘅, 師父,過咗去就冇得追悔,『早知今日,何必當初』。

 

如果早啲知道學道、學佛好,係真好,係真係好好,我就應該早啲聽教聽話,早啲聽勸,及早做好準備。喺差唔多夠鐘(離世)嘅時候,原來喺會知道嘅,只係半昏迷狀態,想同家人講再見係講唔到嘅!

 

好想同家人講聲自己要走先喇,過往做得唔好嘅地方,好想同佢哋講聲對唔住!如果有來生,又可以再做一家人,我會好好珍惜,會認真學會去愛同包容。

 

師父,話冇嘢講,講吓講吓,原來都真係好多嘢想同 師父講。

 

首先,多謝你哋嘅 祖師爺同(伏英老)師公!多謝 二哥嚟搵我,(當時我)一頭霧水,唔知邊位大神,好似做大戲,着住官服,好有官威,好有震懾力。

 

(二哥)一見到我,打開(右)手掌,空白手心出前 師父同 師伯張相,我即刻知道係咩事。 二哥好莊嚴,好慈祥嘅微笑。無開口講嘢,但意會到 師父會見我,我要有心理準備,等等先。

 

終於, 二哥再嚟,但係, 師父咁忙,我都真係好唔好意思,對唔住,多謝,感恩!

 

師父,身體健康好重要,多啲休息,好好保重!終於明白咩叫有心無力,點解咁耐無機會見。都係有先後緩急次序嘅!死為大,死咗啦,又好彩有 二哥嚟搵我,我又竟然可以優先見到 師父。感恩 二哥!感恩 師父!

 

好感恩 祖師爺同(伏英老)師公!感恩所有佛菩薩!

 

都係嗰句,話冇嘢講,又覺得仲有好多嘢想講。 但係唔想阻住 師父, 師父休息吓, 師父幫我同(法然)師伯講聲多謝晒,請保重!來生如果有機會,再做兄弟,如果可以,做真兄弟就梗係最好啦!

 

師父,請保重,多啲休息!」

 

[亞煊]由抱拳轉合十,誠敬拜退。

 

19:49

 

 

 

師父寄語:

 

 

生死事大

 

 

活久了,有人會忘記生死有命。

 

活久了,有人會忘記生死就在呼吸之間。

 

「如果早啲知道學道、學佛好,係真好,係真係好好,我就應該早啲聽教聽話,早啲聽勸,及早做好準備。」

 

[亞煊]這番說話,語重心長,很值得我們深思。

 

 

 

 320 total views,  1 views today

 

Others Post...